lunes, 23 de junio de 2014

El Punt Avui: El Jo? i el JoMolt bon article de Jaume Vidal pel Punt Avui del còmic Justine:

El Jo? i el Jo

Una de les grans aportacions de la novel·la gràfica, que va emergir amb força des de principis dels anys 90 del segle passat, ha estat la presència, tant com a lectores que com a autores, de les dones. Paral·lelament a l'aparició d'un nou públic infantil i adolescent femení gràcies al manga, la novel·la gràfica va incorporar temàtiques de caire íntim, personal, biogràfic, històric i social que van satisfer els anhels d'un públic femení que també anava fomentant l'aparició de noves autores, que al seu torn generaven nou públic, en un procés de retroalimentació.

Gràficament també es va consolidar un estil de caire naïf, de traç ingenu, gairebé infantil, però darrere del qual s'explicaven històries de gran força vivencial. El cas més emblemàtic és el de Marjane Satrapi i Persèpolis, obra que ja és un clàssic de la contemporaneïtat.

Vol dir això que el còmic no havia interessat a les dones en gairebé tot un segle? No, però havia passat com el futbol durant anys, que l'afició de les dones quedava ocultada per sota de la realitat de ser un món eminentment de mascles. Tenim noms com Claire Bretéchair, Mariel, Marika, Laura, Marta Guerrero, Purita, Carme Barberà, Ana Miralles i moltes altres que amb diferents plantejaments van batallar en l'univers del còmic els anys de presència femenina limitada.

Gauthier, que és com signa, ha publicat Justine, editat per Diminuta Editorial, amb seu a Barcelona. L'estil de Gauthier entra dins d'aquest corrent de traç naïf, d'aparença càndida i infantil, li serveix per explicar un tipus d'història que sempre ha estat relacionada i narrada de manera sòrdida: la transsexualitat. Justine és una nena que neix en un ambient de joia: els pares volien una nena. El problema és que ella no s'hi sent. Els seus primers jocs són amb nens: indis i vaquers i futbol. Els seus companys la veuen com un d'ells. Ella s'hi troba a gust. Però és sa mare la que la sent com una nena tot i la seva rebel·lia. Es talla els cabells per semblar un xicot...

Podeu llegir l'article sencer aquí: http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/753485-el-jo-i-el-jo.html?cca=1

I comprar-lo aquí: http://www.normasabadell.com/1-comic-europeu-en-catala/15714-justine-en-catala.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.